kawa cameroon mbessa a
kawa cameroon mbessa a
Nuty sensoryczne: suszone owoce moreli, czekolada, marcepan, cytrusy, orzechy, migdały
Region: boyo
Wysokość upraw: 1600-2000m npm
Odmiana: java blue mountain
Obróbka: washed
Punktacja SCA: 83
Kawa Cameroon Mbessa – jedna z botanicznych odmian arabiki - Java Blue Mountain. Wywodzi się z regionu Boyo, najbardziej znanego z upraw kawy, który znajduje się w środkowo-zachodniej części Kamerunu. Plantacje kawy Mbessa roztaczają się u podnóża wulkanu Mount Oku na wysokościach 1800 – 2000 m n.p.m. Kawa ta posiada bogate składniki odżywcze ze względu na żyzną powulkaniczną glebę, na której rośnie. Uprawiana jest w sposób naturalny, bez użycia środków chemicznych. Plantacje mają charakter upraw rodzinnych. Nie są to wielkie połacie pól, zaledwie 2000 - 3000 krzaczków. Prace wykonywane są ręcznie. Obróbka tej kawy wykonana jest metodą washed.
Może ci się spodobać również