Your cart
W koszyku nie ma jeszcze produktów
kawa guatemala la bendicion
158,90 zł
Brutto
kawa guatemala la bendicion
Nuty sensoryczne: suszone owoce, żółte rodzynki, jagody, czerwone jabłko, wanilia
Region: la laguna
Wysokość upraw: 1800-2000m npm
Odmiana: bourbon, typica, caturra
Obróbka: washed
Punktacja SCA: 84,75
Rodzinna plantacja kawy "La Bendición" powstała w 1997r. Ma taką nazwę ponieważ jest uważana za dar i błogosławieństwo od Boga. Finca La Bendicion znajduje się w najwyższych partiach gór Palencii w mieście o nazwie Sanguayabá na wysokości 1800-2000m npm, gdzie temperatura powietrza jest znacznie niższa niż w pozostałej części regionu. Co ciekawe, jest niewiele plantacji kawy w Sanguayabá.
W dużej części gospodarstwa uprawia się odmiany Catisic, hybrydę Timoru i Caturry. Produkcja kawy polega tu na powolnym dojrzewaniu by rozwinąć wysokie stężenia cukrów w owocach, które plantator mierzy miernikiem Brixa przed zbiorem. Dojrzałe owoce mają kolor ciemnego wina, prawie fioletowy. Wypracowywane są tutaj ziarna kawy z wyczuwalnymi nutami jagód, owoców tropikalnych, suszonych owoców i hibiskusa. Nie stosuje się herbicydów.
Podczas procesu produkcji oczyszcza się ziarna z miąższu natychmiast po zbiorach. Wybiera się jagody, które są w pełni dojrzałe. Proces mycia odbywa się następnego ranka. Kawa jest płukana w wodzie, a następnie oddzielana od miąższu za pomocą maszyny tzw depulpatora.
Ziarna następnie suszy się na patio w słońcu, aż do uzyskają zawartość 12% wilgoci. Z każdej partii suszonych ziaren pobiera się próbkę i wysyła do działu kontroli profilu smaku i jakości kawy. Przed wysłaniem na eksport kawę przechowuje się w workach od jednego do dwóch miesięcy. Ziarna pakuje się w 69-kilogramowe worki jutowe z ochroną GrainPro.
No reviews
Może ci się spodobać również