kawa cameroon boyo
Nuty sensoryczne: gorzka czekolada, dojrzały słodki agrest
Region: Boyo
Wysokość upraw: 1500-2100m npm
Odmiana: java blue mountain
Obróbka: fully washed
Punktacja SCA: 81
Boyo - kawa z Kamerunu uprawiana jest w naturalny sposób, bez używania środków chemicznych. Wszelkie prace wykonywane są ręcznie. Boyo jest odmianą botaniczną Java Blue Mountain.
Boyo to region niekończących się wzgórz i wulkanicznych szczytów Kamerunu. Znajduje się tam grupa wiosek w których na plantacjach uprawiana jest kawa. Warunki do wzrostu kawy są doskonałe. Miejscowa gleba wulkaniczna, bogata w substancje odżywcze, oraz dogodne warunki klimatyczne stwarzają idealne środowisko do wzrostu okazałych krzewów kawowca. Kawa kwitnie tutaj w momencie pierwszych opadów deszczu, który zasila krzewy składnikami odżywczymi płynącymi ze zboczy gór. Wówczas zawiązują się młode owoce kawy i jest to bardzo ważny moment dla wzrostu i uprawy kawowca. Gdy w Kamerunie nadchodzi pora sucha owoce zaczynają dojrzewać w jaskrawym słońcu, uzyskując wówczas optymalne zawartości cukru, szybko wysychając.
Może ci się spodobać również