kawa ethiopia yirgascheffe gr1 reko onancho
kawa ethiopia yirgascheffe gr1 reko onancho
Nuty sensoryczne: jaśmin, nuty moreli i porzeczki, bergamotka, brzoskwinia, mango
Region: Yirgacheffe - Reko Station
Wysokość upraw: 1850-2150m npm
Odmiana: kurume, heirloom
Obróbka: washed
Punktacja SCA: 87,5
Reko to mała stacja obróbki ziaren kawy, nazwana na cześć wysokiej góry Reko-Mountain, która wznosi się ponad wzgórzami Kochere. Stacja ta jest przykładem dla pobliskich stacji dostarczając wyjątkową kawę z roku na rok. Podczas zbiorów, zwykle od końca października do połowy stycznia, około 900 rolników przynosi do stacji zebrane owoce kawowca. Następnie myje się owoce wodą z pobliskiej rzeki, po czym przerabia się ziarna usuwając łupiny. Poprzez tradycyjną fermentację usuwany jest śluz. Trwa to zwykle 36-48 godzin, a uzależnione jest to od warunków pogodowych. Na koniec następuje suszenie kawy, które trwa mniej więcej 10-12 dni.
Może ci się spodobać również