kawa indonezja sulawesi
Nuty sensoryczne: owoce jagodowe, czekolada, orzechy, pikantna pomarańcza, goździki,
Region: Toraja, Sulawesi
Wysokość upraw: 1400-1900m npm
Odmiana: bourban, pacas, pacamara
Obróbka: washed
Punktacja SCA: 83,5
Arabica Kalossi produkowana jest na wyżynach na południe od Tanah Toraja w regionie Enrekang. Kawa zawdzięcza swoją nazwę stolicy regionu Kalosi. Duża wysokość i wulkaniczna gleba jest idealna do uprawy kawy, a roczna produkcja waha się od 5 000 do 10 000 ton.
Wszystkie Arabiki Kalossi są produkowane metodą mycia, stosowaną na Sumatrze Północnej. W ten sposób powstaje kawa znana z bogatego, ziemistego body i gładkiego finiszu. Ziarno ma zachwycające nuty smakowe i egzotyczny aromat i podobnie jak inne kawy indonezyjskie, Arabica Kalossi ma raczej niską kwasowość.