kawa el salvador las brisas
Nuty sensoryczne: czekoladowo - migdałowe, wiśnie, porzeczka, kiwi, jabłka
Region: Sonsonate
Wysokość upraw: 1200 -2030m npm
Odmiana: bourbon, caturra, pacas
Obróbka: honey
Punktacja SCA: 83,5
Las Brisas finca została założona w 1990 roku. Wielkość gospodarstwa wynosi 98ha. Góry wulkaniczne w okolicy osiągają wysokości około 2300 metrów nad poziomem morza. Dzięki tym właśnie wysokościom, oraz sprzyjającemu klimatowi panującemu na farmie Pana Carlosa Poli, kawa, która tu rośnie jest naprawdę wysokiej jakości. Panujący tutaj idealny mikroklimat nadaje niepowtarzalny smak rosnącej tu kawie. „Proces tej kawy nazywa się półnaturalnym. Wiśnie fermentują w warunkach beztlenowych w beczkach przez kilka dni, po czym są rozcierane na miazgę bez wody i duża część śluzu pozostaje przykrywająca ziarna. Kawę pozostawia się do wyschnięcia na podniesionych łóżkach afrykańskich przez około 30 dni. W procesie tym prawie wcale nie zużywa się wody. Rezultatem jest prawdziwy Black Honey lepszy niż te, które wyprodukowaliśmy w przeszłości. " - Carlos Pola
Może ci się spodobać również