Your cart
W koszyku nie ma jeszcze produktów
kawa honduras la balastrera
152,20 zł
Brutto
kawa honduras la balastrera
Nuty sensoryczne: ciemne winogrona, nuty kwiatowe, morele i suszone owoce.
Region: Occidente, Copan
Wysokość upraw: 1450m npm
Odmiana: ihcafe90
Obróbka: natural
Punktacja SCA: 87,5
Gospodarstwo La Balastrera z której pochodzi ta kawa ma bliski dostęp do wody z pobliskiej rzeki Cornelio. Klimat okolicy jest idealny do uprawy coffee speciality: zimne świty stopniowo zamieniają się w przyjemne świeże popołudnia, a temperatura powietrza waha się w granicach 10-20 °C. Powierzchnia gospodarstwa wynosi 31 hektarów. Uprawiane są tu odmiany Arabiki, takie jak IHCAFE90 i Catimor. Naturalny sposób przetwarzania zielonej kawy pochodzi z Afryki i jest uważany za jeden z najstarszych. Ponadto naturalna metoda ekstrakcji ziarna z wisienek jest najbardziej przyjazna dla natury, ponieważ podczas procesu produkcji wykorzystuje się minimalną ilość zasobów wodnych. W Hondurasie okres zbiorów trwa od lutego do marca. Po zebraniu wisienki są myte i czyszczone. Najbardziej dojrzałe układane są do suszenia, regularnie mieszane i kalibrowane na tzw "afrykańskich łóżkach".
Naturalne leżakowanie trwa około 3-4 tygodnie i jest jedną z najdłuższych metod procesu produkcji kawy. Suszenie trwa do momentu, aż skóra wisienek uzyska wyraźny ciemny kolor, ziarno jest całkowicie oddzielone od suszonej miazgi, a wilgotność to 12%. Podczas suszenia ważne jest, aby dokładnie mieszać wisienki. Po wysuszeniu wisienki są zbierane w workach, aby ziarno miało dostęp do powietrza. W ostatnim etapie usuwa się całą wierzchnią warstwę ziarna. Gotowy produkt pakowany jest w 69-kilogramowe worki jutowe z dodatkowym zabezpieczeniem GrainPro i wysłane na eksport.
No reviews
Może ci się spodobać również