Kawa z regionu Satipo jest pielęgnowana w malowniczej prowincji Satipo, będącej największą z dziewięciu prowincji tworzących obszar Junin w środkowym Peru, na wschód od Limy. Ta część kraju stanowi integralną część peruwiańskiej Amazonii i zyskała swoją nazwę od rzeki Satipo, wpadającej do Amazonki. Leży ona w kotlinie Andów, gdzie panuje tropikalny klimat. Większość miesięcy cechuje się obfitymi opadami, a średnia roczna temperatura utrzymuje się na poziomie 24,8°C. Dżunglowy, wilgotny klimat tworzy optymalne warunki dla uprawy kawy, a w regionie Junin, który obejmuje obszar lasów deszczowych, produkowane jest około 25% kawy z Peru.
Plantacje kawy w tym obszarze znajdują się na wysokościach od 1400 do 2000 m n.p.m., a sezon zbiorów trwa od kwietnia do listopada. Charakteryzują się one ekologicznym podejściem, bez użycia środków chemicznych do ochrony roślin. Kawa Satipo to odmiana arabiki, uprawiana na wysokości 1550 m n.p.m., z wykorzystaniem odmian botanicznych Caturra i Catuai oraz procesu obróbki honey. Według standardów SCA, kawa ta zdobywa 86 punktów.
Jej wyjątkowy profil smakowy obejmuje cynamonowy aromat, a w smaku wyróżniają się nuty orzechowo-czekoladowe, lekka kwasowość owoców pomarańczy i słodki posmak miodowy.