kawa peru tunki
Nuty sensoryczne: czekolada, karmel, marakuja, miód, lekka cytrynowa kwasowość
Region: Sandia - Puno
Wysokość upraw: 1700m npm
Odmiana: catimor, caturra
Obróbka: washed
Punktacja SCA: 84,25
Peru Tunki Coffee to wysokiej jakości, wielokrotnie nagradzana organiczna kawa Arabica. Swoją nazwę wzięła od ptaka, który żyje w tutejszych górach Andach, znanego jako „kogucik ze skał”. Puno to jeden z 25 regionów w Peru. To tutaj w południowo-wschodniej części kraju uprawiana jest peruwiańska kawa Tunki. Geograficznie teren jest tutaj zróżnicowany. Występują tu dwa obszary naturalne: góry i dżungle. Dolina ma klimat umiarkowany, wąwozy są ciepłe, średnia roczna temperatura wynosi 21°C, a ukształtowanie terenu wynosi 900-1800 m n.p.m. Sprawia to, że tereny te są idealnym miejscem do uprawy kawy. Peruwiańska kawa Tunki pochodzi z Cecovasy, dużej spółdzielni produkującej kawę w Peru. Tradycja spółdzielni sięga lat 70-tych. Rolnicy ze spółdzielni są potomkami Inków z rodzin Ayamara i Quechua. Bogate doświadczenie tych ludzi w uprawie i przetwarzaniu kawy zostało uhonorowane na Międzynarodowym Stowarzyszeniu Kawy Ameryk - SCAA Expo, które nazwało Peru Tunki kawą 2010 roku. Kawa Peru Tunki uprawiana jest tu metodami ekologicznymi na małych plantacjach, które znajdują się na południowych stokach Andów - 1700 m npm. Zbiory trwają od kwietnia do sierpnia. Dominują tu odmiany roślin Caturra, Typica, Bourbon. Ziarna są ręcznie zbierane i myte naturalną wodą z pobliskiego źródła.
Może ci się spodobać również