Kawa arabika Kamerun Njinikom
Nuty sensoryczne: orzechy laskowe, kakao, malina,
truskawka, melasa
Region: Boyo, Njinikom
Wysokość upraw: 1600-2200m npm
Odmiana: java blue mountain
Obróbka: washed
Punktacja SCA: n/z
Njinikom leży w północno-zachodniej części Kamerunu, zaledwie półtorej godziny jazdy od stolicy regionu, Bamendy. Kawa Njinikom pochodzi z North West Cooperative Association Ltd, chłopskiej organizacji rolniczej, która zrzesza ponad 35 000 członków z całego obszaru północno-zachodniego Kamerunu. Ta organizacja podlega kontroli kameruńskich władz państwowych i zajmuje się eksportem kawy. Na żyznych glebach wulkanicznych uprawiana jest tu zarówno kawa Java Arabica, jak i Robusta. Mimo że obszar ten jest obecnie uznawany za jedno z najbardziej zaawansowanych centrów uprawy kawy, metody produkcji są nadal naturalne, bez użycia środków chemicznych. Plantacje mają charakter rodzinnego rolnictwa, obejmujące od 2000 do 3000 krzewów. Producenci uprawiają kawę na farmach o średniej powierzchni około 1 hektara, zarządzanych przez rodziny składające się średnio z około 7 osób. Kawa Njinikom jest zbierana i sortowana ręcznie, wybierane są tylko dojrzałe owoce, a następnie kawa poddawana jest obróbce metodą mokrą.